hardwarelease.nl Vraag een offerte aan 020-6426707
Welkom bij hardwarelease.nl Bereken nu uw maandbedrag
ComputersSpacer Data-opslagSpacer MonitorenSpacer Print & ScanSpacer Netwerk & UPSSpacer MobielSpacer
Home » Print & Scan »

3D-printers

 

Een 3D printer maakt een driedimensionaal model. Het model wordt opgebouwd uit hele dunne laagjes materiaal. 3D printen kan op vele verschillende manieren, waarbij een grote variëteit van materialen gebruikt kan worden.  Materialen die zoal gebruikt kunnen worden zijn gips, bioplastic, polyester en epoxy, fotopolymeer, titanium en vrijwel alle overige soorten metaal.

bits-from-bytes-material-3d-printerDe meest gebruikte methode van 3D printen is  fused deposition modeling (FDM). Bij deze manier van 3D printen vormt gesmolten plastic de basis van het model, deze wordt aangebracht door middel van een spuitmond-extruder. Het basismateriaal die gebruikt wordt bij deze manier van printen zijn een soort van rollen met hierop draden kunststof, we spreken van een filament. Deze methode van printen wordt momenteel het meest gebruikt omdat deze makkelijkst is in gebruik en het meest betaalbaar is.

Een andere vorm van 3D printen is het printen met granulaat. Een fijn poeder vormt het basismateriaal en deze worden laag voor laag gevormd tot een tastbaar model. De losse stof die bij deze vorm van printen wordt gebruikt wordt aan elkaar verbonden door gebruik van warmte. De verschillende methoden van printen zijn Selective Laser Sintering (SLS) en Direct metal laser Sintering (DMSL).

Nog een methode van 3D printen is stereolithografie. Het materiaal die bij deze vorm van printen wordt gebruikt is fotopolymeer, dit materiaal reageert op licht.  Door middel van uv-licht neemt fotopolymeer een vaste vorm aan, op deze manier kan – laagje voor laagje- een 3D model worden geprint.

De laatste vorm van printen die het noemen waard is, is laminated object manufacturing. Bij deze manier van printen kan ” ordinair” printpapier worden gebruikt om de afdruk te maken. De verschillende lagen papier worden door de printer samengevoegd tot een driedimensionaal model.

Aansturing van 3D printers

De 3D printer wordt- net zoals bij een normale printer – aangestuurd door computer-aided design (CAD). Het specifieke bestandstype dat een 3D printer aanstuurt is een STL bestand (SurfaceTessellationLanguage). Een STL bestand deelt het model op in hele dunne laagjes, zodat deze gezamenlijk het model vormen. Vergelijkbaar met deze technologie is een CT scan die we kennen uit het ziekenhuis, de CT scan kan namelijk hele dunne plakjes van het lichaam "maken”, als je al deze laagjes zou opstapelen dan zou je een driedimensionaal model van je lichaam hebben.

Als je zelf een 3D printer hebt kan je door middel van een STL bestand een model printen. Hoe kom je echter aan zo’n bestand? Veel STL bestanden zijn gratis dan wel tegen vergoeding te verkrijgen via internet. Mocht je zelf  handig zijn dan is het mogelijk zelf een 3D ontwerp te maken. Tevens is het mogelijk om met een 3D scanner een voorwerp in te scannen. Hiermee kan je bijvoorbeeld de barbie van je dochter scannen en vervolgens met je 3D printer kunnen afdrukken.

hardwarelease.nl levert 3D printers van diverse fabrikanten op basis van een vast bedrag per maand.              

Vraag nu een offerte aan of bereken uw maandbedrag